Nissan Patrol Rally: Terencima po vrletima uz slogan "Što gore, to bolje"
Reportaža
OBJAVA: Nedjelja, 15. rujna 2013. 14:11
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: S. M.
Nissan Patrol RallyNissan Patrol Rally
0
Nissan Patrol Rally
Nissan Patrol Rally

Grupa mostarskih i hercegovačkih zaljubljenika u automobilizam i ovog ljeta napravila je zanimljivu turu terenskim vozilima po Hercegovini i Crnoj Gori.

Grupa mostarskih i hercegovačkih zaljubljenika u automobilizam i ovog ljeta napravila je zanimljivu turu terenskim vozilima po Hercegovini i Crnoj Gori, a s Nissan Patrol Rallyja donijeli su i reportažu koju prenosi Bljesak.info.

Iako smo startali kao neformalna grupa, već na drugom pohodu bili smo primijećeni od tvrtke GUMA M pa smo dobili i pokrovitelja. Uz to, dobili smo cijenjeno društvo Stipe Božića, proslavljenog alpiniste,snimatelja i producenta, koji je sa svojom ekipom iz HGSS-a stanice Split upotpunio našu karavanu.

Oliver Dujmović, kreator ideje i glavni organizator ove ture, ove je godine složio atraktivnu ponudu za sve sudionike ovog nenatjecateljskog, rekreativno-turističkog relija.

Pod sloganom 'Što gore, to bolje', karavana je krenula sa šest terenskih vozila preko planinskog prijevoja Rujište, Zijemalja, Nevesinja, na Gacko i Tjentište gdje je bila baza za prvu noć predaha uz domaćinstvo Neše Ikonića koji nas je dočekao sa izvrsnom večerom.

Naredni dani su bili izuzetno zanimljivi,ispunjeni brdskom vožnjom po prelijepim planinskim krajolicima Crne Gore. Pivska planina, Durmitor, Žabljak su se naredali iza nas,da bi u večernjim satima umorni i prašnjavi i sretni stigli do našeg domaćina Sretka u prirodnom rezervatu Uvac na istoimenoj rijeci.

Inače, Uvac je stanište bjeloglavog supa, orla kojem prijeti izumiranje, ali po riječima naših domaćina,ovdje ih ima oko 750 i o njima brinu rendžeri. Kamere se nisu gasile kad su nam ovi kraljevi visina pozirali virtuoznim letačkim vještinama.

Ostali smo tu dvije noći, jer je teško odavde otići tek tako. Onaj tko doživi Peštersku visoravan i susretne se s prastarom vlaškom arhitekturom - kućama od pruća i blata, iz visina baci pogled na meandre Uvca i razgovara sa supovima, te uživa u pripovijedanjima domaćina uz čašicu šljivovice, baš i ne žuri da napusti ove krajeve.

Pravi desert je bio povratak preko Durmitora, koji smo zaokružili obilaskom Sušičkog jezera i visoravni Nedajno. Tamo smo kod našeg domaćina, lovočuvara Ranka imali nezaboravan doručak na 1400 metara nadmorske visine. Cicvara, kajmak, jaja, uštipci, domaći kruh, ispunili su naše zadnje jutro u Crnoj Gori prije nego što smo zatvorili Durmitorski prsten i prešli prema Gacku i Čemernu da pijemo vodu za izvora Neretve.

Dolinom rijeke Neretve vozeći preko Uloga smo posjetili još i Crvanjsko jezero na kojem smo predahnuli uz objed te odatle se uputili prema Mostaru, gdje smo završili ovo zanimljivo putovanje.

Za ovu godinu je bilo više nego dobro, a organizator Oliver Dujmović za sljedeću godinu priprema nova iznenađenja.