Radost ljubitelja brzine

Nakon 39 godina Grobnik dobiva novi asfalt

AutoMoto / Flash | 24. 02. 2017. u 07:27 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da, dobro ste čuli. Jedini ortodoksni autodrom u Hrvatskoj će u skorašnjoj budućnosti poprimiti sasvim novi sjaj. Prije nekoliko dana predstavljen je projekt težak gotovo 9 milijuna kuna, a koji uključuje sasvim novi asfalt na ovom legendarnom autodromu! Cijeli projekt pokrenut je kako bi se proslavila velika obljetnica, 40. godina od otvaranja, piše Dnevnik.hr.

Staza u Grobniku prvi puta je otvorena za javnost 1978. godine od kada postaje omiljeno mjesto svim ljubiteljima brzine. Ima ukupnu dužinu od 4.168 metara, 15 zavoja i visinsku razliku od 22 metra. Staza unatoč zastarjelom asfaltu ispunjava propise FIAe i FIMa. Prva utrka u režiji FIMe održana je već spomenute godine, a pobjedu su odnijeli Greg Hansford u kategoriji 250, odnosno 350 kubika, Anhel Nieto u kategoriji 125 kubika i Rikardo Tormo u kategoriji do 50 kubika. Međutim, unatoč popularnosti i publicitetu staze, asfalt je isti onaj prapovijesni predstavljen pred 39. godina.



Iako je Grobnik mjesto koje ugošćuje brojne i različite događaje auto-moto sporta, očito do sada nitko nije ozbiljno shvatio potrebu i nužnost njegove obnove. Cijeli projekt bi trebao krenuti već iduće godine kad će se u dosadašnji postroj ceste u potpunosti ukloniti i izgraditi novi u cijeloj dužini staze. Prve procjene govore kako će se utrošiti gotovo 10 tisuća tona asfaltne mase!

Inače, već je prije bilo riječi o mogućoj rekonstrukciji staze koja je negdje zapela. Uz rekonstrukciju, tada se još naglašavala potreba razvoja programa koji će povećati broj dana u kojima će staza biti dostupna na korištenje. Ako ste jedan od onih entuzijasta koji žele isprobati svoje vozačke vještine i želite se provozati po starom asfaltu staze, možete rezervirati svoje mjesto na stazi za 65 eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close