Afera

Merkel nije znala za Dieselgate

AutoMoto / Flash | 08. 03. 2017. u 20:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas pred parlamentarnom komisijom da je iz medija saznala za otkriće da je kompanija "Volkswagen" varala na testovima ispušnih plinova svojih automobila s dizelskim motorima.

"Volkswagen" je u rujnu 2015. godine priznao da je u automobile ugrađivao softver koji je manipulirao podacima tijekom izvođenja testova. Ilegalni softver ugrađen je u 11 milijuna automobila širom svijeta.

"Saznala sam za to iz medija", rekla je Merkel pred istražnom komisijom donjeg doma parlamenta. Ona je bila posljednja osoba koja je dala iskaz.

Merkel je precizirala da je za ovu aferu saznala 19. rujna 2015. godine i da ju je tadašnji ministar prometa Alexander Dobrint obavijestio o "Dieselgate" 21. rujna, piše Srna.

Ona je rekla da je razgovarala telefonom s tadašnjim direktorom "Volkswagena" Martinom Vinterkornom "vjerojatno 22. rujna".

Na pitanje što je saznala od Vinterkorna, odgovorila je: "Ništa što već nisam znala na osnovu informacija dobivenih od ministra prometa i iz medija."

Merkel, koja je nekada bila njemački ministar za zaštitu okoline, dodala je da je žalosno to što je "Volkswagen" obmanjivao američke vlasti u vezi s ovim pitanjem.

Njemačke opozicijske stranke zalagale su se da parlamentarna komisija, osnovana u srpnju 2016. godine, razmotri odgovor vlasti na ovaj skandal, tvrdeći da je službeni Berlin suviše blag prema automobilskoj industriji. 

Kopirati
Drag cursor here to close