I kod nas jedan

Mercedes rasprodao jurilicu iz snova: Jednog je kupio Hrvat

AutoMoto / Flash | 13. 09. 2017. u 16:43 Z.S:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes je u Frankfurtu oduševio jednim od najbržih, ali i najskupljih automobila na svijetu.

AMG Project One pravi je hiperautomobil s tehnologijama i hibridnim pogonom Formule 1, koji će se sasvim legalno moći voziti na cesti.

Automobil sa 1000 'konja' trebao bi imati maksimalnu brzinu iznad 350 km/h, a do 200 na sat ubrzat će za manje od šest sekundi.

Za njegov pogon zadužen je sustav koji kombinira 1,6-litreni V6 turbo motor iz Mercedes-AMG Petronas Formule 1 s četiri elektromotora. Motor se nalazi iza vozača i suvozača i vrti se do 11.000 okretaja. Dva električna motora nalaze se na prednjoj osovini i vrte se na fascinantnih 50.000 okretaja, dok su trenutni top motori na 20.000, kažu u Mercedesu. Treći motor je integriran u turbopunjač, a četvri je spojen na 1,6-litreni. Svi motori razvijaju po 163 konjske snage, dok onaj u turbopunjaču ima 122 KS.

U Mercedesu kažu da je ovime potpuno eliminirana turbo rupa, štoviše, vrijeme odaziva pogonskog sustava je kraće i od atmosferskog V8 motora. Dodatna prednost turbopunjača s elektromotorom je da se višak energije iz ispuha može koristiti za proizvodnju električne energije, koja se može spremiti u bateriju i pružiti dodatnu snagu. Snaga se na zadnje kotače prenosi preko osambrzinskog automatiziranog mjenjača koji je razvijen za ovaj automobil. Može raditi automatski ili ručno preko papučica na volanu. Na električni pogon ovaj automobil može voziti 25 km.

Interijer je potpuno podređen performansama, ali tu su dva ekrana od 10 inča te kamera za vožnju unazad. Proizvodnja će biti limitirana na samo 275 primjeraka, a jedan će stajati nevjerojatnih 2,3 milijuna eura i to bez poreza.

Svi su već rasprodani. Jedan primjerak je već prodan kupcu u Hrvatskoj, potvrđeno je iz Mercedesa.

Tvrtka Jolly Autoline, čiji je vlasnik poznati poduzetnik Josip Stojanović Jolly, kupila je novi Mercedes AMG Project One, objavio je portal 24 sata.

Automobil sa svim davanjima u Republici Hrvatskoj stoji oko 27 milijuna kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close