Street Legal

Mercedes predstavio civilnu Formulu 1 - tehnologija F1 stigla na cestu

AutoMoto / Flash | 12. 09. 2017. u 07:46 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon puno teasera i najava bilo je jasno kako AMG priprema nešto doista posebno. Sinoć je uoči današnjeg otvaranja salona automobila u Frankfurtu Mercedes pompozno predstavio svoju civilnu Formulu 1, istinski hyper automobil kakav još nije imao u ponudi i to s pogonom preuzetim iz F1 koji će se moći registrirati kao street legal, piše Jutarnji.hr.

Super sportski dvosjed sinoć predstavljen novinarima u Frankfurtu donosi tehnologiju F1 na cestu povodom 50 godina postojanja AMG divizije. Mercedesov kućni turner danas je puno više od toga, a to potvrđuje i ovaj samostalno projektiran i izrađen bolid s 1000 KS koji je spreman potegnuti do čak 350 km/h.

U Mercedesu se pritom rado hvale i činjenicom kako još nitko u povijesti nije premjestio trkaću tehnologiju u civilni auto na ovaj način, a koji ujedno predstavlja i pogled prema svim budućim AMG modelima koji će također kombinirati hibridnu tehnologiju u želji za ostvarenjem top performansi.

Project ONE pokreće jedinstveni plug-in hibridni sklop koji kombinira 1,6-litreni V6 turbo benzinac koji dolazi direktno iz Mercedes-AMG Petronas Formula 1 bolida s četiri elektromotora. Motor koji je smješten središnje iza leđa vozača i suvozača vrti se sve do 11.000 okretaja u minuti što je jedinstvena vrijednost među cestovnim vozilima koja se mogu registrirati.

Električni su motori pritom smješteni na prednju osovinu dok je turbo punjač klasičan jednostruki, ali izrađen prema najnovijim tehnološkim dosezima jer je električni i u potpunosti anulira turbo rupu. Pogon je pritom izveden na sve kotače, a tu je i torque vectoring sustav pa bi vožnja u najboljem AMG modelu ikad doista mogao podsjećati na vožnju u bolidu F1...

Tehnički podaci

Mercedes-AMG Project ONE

Motor 1.6 16V 4CAM turbo (električni) + elektromotor

Obujam 1600 ccm

Ukupna snag 740 kW/1000 KS

Doseg na električni pogon 25 KM

Pogon na sve kotače, torque vectoring

Mjenjač AMG SPEEDSHIFT 8-stupanjski ručni

Ubrzanje 0-200 km/h 6 sekundi

Najveća brzina 350 km/h

Baterije litij-ionske

 

Kopirati
Drag cursor here to close