UVIK KONTRA

Mazda se okreće daljnjem razvijanju tradicionalnih motora

AutoMoto / Flash | 10. 08. 2017. u 13:05 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tvornice Mazda Motor Corp stižu vijesti da će postati prvi proizvođač automobila u svijetu koji će komercijalizirati znatno učinkovitiji dizelski motor koristeći tehnologiju pomoću koje njihovi bogatiji rivali već desetljećima pokušavaju postići istu stvar, što je sasvim neočekivan obrat u industriji koja se okreće električnoj energiji, piše Reuters.

Novi kompresijski motor je za 20 do 30 posto učinkovitiji što se tiče uštede goriva u odnosu na one koje japanski proizvođači automobila ugrađuju u svoje automobile, te koristi tehnologiju čiju su prednost uočili Daimler i General Motors.

Mazda, čiji izdaci za istraživanje i razvoj iznose tek dio onih koje za isto izdvajaju konkurenti, planira prvi takav automobil staviti na tržište 2019, prenosi Lider media.

Ova najava tako stavlja tradicionalne motore u središte Mazdine strategije, a objavljena je samo par dana nakon što je predstavljena suradnja Mazde i Toyote čiji je cilj proizvesti električni automobil i izgradnja velike tvornice vrijedne 1.6 milijardi dolara.

Homogena kompresija zadužena za paljenje motora (HCCI) zapali benzin pomoću kompresije, zbog čega nema potrebe za ugradnjom svjećica. Potrošnja takvog motora podudara se s onom kod dizelaša, bez visoke emisije dušikovog dioksida i čađavih čestica.

Mazdin motor koristi svjećice pod određenim uvjetima, kao što su niske temperature, čime su prevladane prepreke koje su ometale komercijalizaciju tehnologije.

Motor nosi naziv SKYACTIV-X, a u Mazdi ne planiraju opskrbljivati druge proizvođače automobila svojim novim motorom.

Iz Mazde su isto tako najavili da planiraju predstaviti električna vozila i implementirati električnu tehnologiju u svoje automobile počevši od 2019. godine, čime će staviti fokus na prodaju automobila na tržištima koja su limitirala prodaju određenih vozila u cilju smanjenja zagađivanja zraka.

Plan do 2025. godine je pak uvesti standard autonomne tehnologije u sve njihove modele.

Mazda je ove novosti najavila na isti dan kada je rapidno porasla cijena dionice kompanije GS Yuasa, uzrokovana medijskim natpisima da će taj proizvođač do 2020. proizvesti litij bateriju koja će udvostručiti raspon vožnje električnih automobila jednim punjenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close