vozi i trpi!

Kako bi mu bolid bio lakši, Hamilton u vožnji umire od žeđi!?

AutoMoto / Flash | 15. 05. 2017. u 22:50 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Formuli 1 često i najmanje nijanse između najboljih odlučuju o pobjedi i porazu.

Milijuni gledatelja diljem svijeta vidjeli su u nedjeljnoj utrci za VN Španjolske pobjedu Lewisa Hamiltona nad najvećim rivalom Sebastianom Vettelom, ali nisu mogli znati cijenu jedne takve pobjede.

Kako ne bi svoj bolid dodatno opteretio bilo kakvim teretom, Hamilton ovaj put sa sobom nije ponio čak ni bocu s vodom. Do kraja utrke morao je izdržati bez uzimanja tekućine.

Takva žrtva trebala je Mercedesov bolid učiniti lakšim od konkurentskih, a time i bržim.

"Nisam imao ništa za piće u svome autu, kako bih uštedio na ukupnoj težini. U svakome krugu morao sam ga (Vettela) pakleno juriti. Kako bih mu stalno mogao puhati za vratom, skoro sam samoga sebe dokrajčio", izjavio je Hamilton nakon utrke u Barceloni.

Kod svakog javljanja radio vezom svome klupskom stožeru, Hamilton je pokazivao koliko teško diše i kako zbog dehidracije kašlje.

Pitanje je pak donosi li odustajanje od boce za vodu znatno više brzine, jer je ''kanister'' skupa s tekućinom težak tek nešto više od jednoga kilograma.

Stručnjaci su izračunali kako jedan kilogram težine manje donosi uštedu u vremenu od 0,035 sekunda po jednome krugu. To bi na 60 krugova davalo prednost od neke dvije sekunde, a u dvobojima Hamiltona i Vettela to često znači i pobjedu.

Mercedesov bolid bio je inače na početku sezone oko šest kilograma teži od prosjeka konkurencije.

Kopirati
Drag cursor here to close