Je li došao kraj prevarama s kilometražom?
Bosch ima rješenje
OBJAVA: Subota, 18. ožujka 2017. 22:34
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: K.K.
Instrument Tabla
0

Na svojoj godišnjoj tehnološkoj konferenciji Bosch je otkrio kako misli srediti problem s 'muljanjima' kilometrima prilikom prodaje polovnih auta.

Nekad odvijač i pažljivo vraćanje kilometar sata unatrag, danas laptop s kablom spojenim na OBD II priključak i automobil koji je u Njemačkoj imao 256.000 odjednom ima 106.000 kilometara u online oglasu kod nas. Skidanje kilometara jedna je od najčešćih praksi nepoštenih trgovaca polovnih auta, a Bosch, kompanija čiji su dijelovi i komponente u velikom broju automobila, tvrdi da ima rješenje za to.

Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. u Berlinu kompanija je najavila da će tehnologijom znanom kao blockchain spriječiti prevaru. Ona osigurava korisnicima sigurno dijeljenja podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Blockchain se temelji na vrsti decentralizirane baze podataka koja unesene informacije distribuira na tisuće računala. Zbog toga je nemoguće krivotvoriti podatke. Izvršni direktor Boscha Volkmar Denner je prikazao praktičnu upotrebu tehnologije blockchain putem demonstracije uživo u suradnji s njemačkim certifikacijskim tijelom TUV Rheinland.

Plan je boriti se protiv te prevarantske prakse pomoću digitalnog zapisnika distribuiranog na velik broj računara. Automobili redovno šalju očitanja sa svojih brojača kilometara tim računarima preko jednostavnog konektora. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu provjeriti stvarnu kilometražu u svakom trenutku i usporediti je s prikazom u vozilu.

Ako žele prodati svoj automobil, može im se izdati potvrda kojom se potvrđuje točnost kilometraže automobila. Također je moguće podijeliti tu potvrdu na internetu, primjerice na internetskoj platformi za prodaju automobila. Inače, samo je u Njemačkoj manipulacija brojačima kilometara u vozilima prouzročila štetu od oko šest milijardi eura. Bosch je također predstavio integrirani računar za autonomna vozila, što je područje automobilske industrije u koje će kompanija investirati oko 300 milijuna eura, prenosi Fokus.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.