Audi

Iz Ingolstadta dolazi luksuzni SUV - Q8

AutoMoto / Flash | 08. 05. 2014. u 13:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Audija Rupert Stadler službeno je potvrdio da je dano zeleno svjetlo za elitni SUV Q8 koji bi se na tržištu trebao pojaviti tijekom 2017. godine.

Audijeva Q obitelj trenutno broji tri člana (Q3, Q5, Q7) koja bilježe sjajne prodajne rezultate. Tako je prošle godine svaki treći prodani Audi nosio Q oznaku. Zato ne čudi što ova tvrtka ima velike planove za SUV segment, jer će se osim spomenutoga Q8 u budućnosti pojaviti i Q1, Q2, Q4 te Q6!

Što se tiče modela Q8, iako nije službeno potvrđeno, vjeruje se da će biti u pitanju 4-sjedni coupe SUV koji će predstavljati konkurenciju BMW-u X6 i budućem Mercedesu MLC.

Novi Audijev šef dizajna, Marc Lichte, planira da se Q8 dizajnerski jasno razlikuje od ostale kućne braće, a posebno želi distancu u odnosu na drugu generaciju modela Q7, koja će biti predstavljena na jesen u Frankfurtu.

Treba očekivati sportskiji prednji dio, manje bočne prozore, spušteniju liniju krova i zakošenije zadnje staklo.

Bit će dug preko 5 metara, a pokretat će ga V6 i V8 motori. U planu je i plug-in hibrid kao i potpuno električna verzija. Usporedno s njima će biti predstavljen i vrući RS s modificiranim 4.0 twin-turbo motorom, prenosi portal Novavozila.ba. Kao baza će poslužiti evolucijska verzija aktualne MLB platforme, koja će se zvati MLB Evo. Napravljena je od lakih materijala, pa bi bazni Q8 mogao imati masu od oko 2 tone.

Kada dođe 2017. godine, početna cijena za Q8 će iznositi oko 60.000 eura, dok će RS Q8 koštati oko 110.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close