Clean Air Zones

I Velika Britanija će zabraniti automobile s benzinskim i dizelskim motorima

AutoMoto / Flash | 25. 07. 2017. u 20:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija će po uzoru na Francusku zabraniti prodaju vozila s benzinskim i dizelskim motorima, i to od 2040. godine.

Rat na iskorjenjenju klasičnih automobila se nastavlja. U cilju da smanje zagađenje, posebno Nox čestica, Britanci su odlučili povući drastične poteze.

The Guardian javlja kako će konačna verzija plana biti objavljena do kraja mjeseca, a prema riječima glasnogovornika vlade radi se o nastojanjima za rješenje problema javnog zdravlja po pitanju kvalitete zraka.

U vladi kažu kako je ovaj problem Britaniju prošle godine stajao oko 2,7 milijardi GBP u smanjenoj produktivnosti.

"Loša kvaliteta zraka predstavlja najveći rizik za zdravlje ljudi u Velikoj Britaniji, a ova vlada je odlučna u poduzimanju bitnih poteza u najkraćem mogućem periodu", rekao je glasnogovornik lade.

Država će u međuvremenu poticati lokalne vlasti da poduzmu značajne korake u smanjenju zagađenja zraka. Obnova voznog parka javnog prijevoza, daljnje širenje zabrana za najveće zagađivače u okviru tzv. zona čistog zraka (clean air zones - CAZ), te modifikacije prometnica i sustava upravljanja protokom prometa samo su neke od mjera koje bi mogle državu stajati nekoliko milijardi GBP. Neki žele i da se poveća broj regija u kojima će se kažnjavati najveći zagađivači, baš kao što je to slučaj u Londonu koji je već uveo taksu za najveće zagađivače.

Kopirati
Drag cursor here to close