Mijenja se zakon

Hrvatska Vlada tvrdi da Uber radi ilegalno

AutoMoto / Flash | 09. 03. 2017. u 21:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uber u Hrvatskoj sa svojim vozačima-partnerima koji nemaju propisane licence posluje nezakonito, sažetak je odgovora Vlade Republike Hrvatske na zastupničko pitanje koje su predsjedniku Vlade 23. siječnja postavili Bojan Glavašević i Peđa Grbin.

"Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Ubera, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način", stoji u tom odgovoru.

Pojašnjenje kaže da vozači - partneri Ubera nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, osnovni uvjet za obavljanje te djelatnosti.

Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima-partnerima Ubera izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, javlja Bug.hr.

Međutim, spomenuto Ministarstvo je u cilju pronalaženja boljih i efikasnijih zakonskih rješenja osnovalo Radnu skupinu (s čak tri podskupine) za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

U njihovom radu sudjeluju predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca (među ostalim i predstavnik Uber-a) te predstavnici jedinica lokalne samouprave. Njihova zadaća je predložiti nova zakonska rješenja u djelatnosti prijevoza putnika osobnim automobilima u cestovnom prometu.

Radna skupina već je započela s radom, a dovršetak procesa izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu očekuje se najkasnije do kraja rujna.

Do tada, inspekcijske službe i dalje će poduzimati sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera-vozača Ubera u Republici Hrvatskoj, suprotan odredbama sada važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, stoji u današnjem priopćenju iz Vlade RH.

Kopirati
Drag cursor here to close