Elektromobil

E-Mehari, lagani četverosjed iz Citroena

AutoMoto / Testovi | 08. 12. 2015. u 20:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Citroen je u suradnji sa kompanijom Bollore konstruirao laki električni četvorosjed sa otvorenim krovom, inspiriran nekadašnjim jeftinim terenskim vozilom - modelom Mehari.

Ovo je zaista bilo brzo. Na frankfurtskom salonu automobila, koji je održan u rujnu, Citroen je izložio koncept Cactus M, a samo tri mjeseca kasnije predstavljen je funkcionalan produkcijski model, E-Mehari, čija serijska proizvodnja počinje u proljeće 2016.

Za ovako kratak rok u kome je vozilo razvjeno, zaslužan je partner Bollore. Naime, E-Mehari baziran je na električnom vozilu Bollore Bluesummer. Citroen je iskoristio ovaj mali, neugledni elektromobil kao osnovu na koju je nadogradio karoseriju dizajiranu po uzoru na C4 Cactus.

Ipak, čitava ideja potekla je od originalnog Citroena Mehari, koji je bio popularan 60-tih i 70-tih godina 20. stoljeća. U to vrijeme, u svijetu su bili veoma popularni takozvani "buggy" automobili - lagani i jeftini terenci sa otvorenom krovom, namijenjeni vožnji po putevima različitog kvaliteta.

Mnogi veliki proizvođači imali su svoju verziju "buggyja". Citroen je 1968. lansirao vozilo Mehari, zasnovano na modelu 2CV (popularnom "Spačeku"). Automobil je imao karoseriju od plastike a za dva desetljeća koliko se proizvodio, sa tvorničkih traka sišlo je oko 150.000 primjeraka, prenosi B92.

Bilo je to praktično i svestrano vozilo, opremljeno platnenim krovom koji se mogao spuštati, a kupovali su ga najrazličitiji klijenti - od vojske, preko farmera i raznih zanatlija, do mladih željnih avanture koji su uživali u ljetnoj zabavi na pješčanim plažama širom svijeta.

Citroen E-Mehari također ima plastičnu karoseriju, a i neki stilski detalji, poput rebrastih vrata, podsjećaju na originalnu verziju ovog modela. Suvremeni Mehari također uma sklopivi krovni pokrivač, koji se postavlja između rol-bar lukova.

Po ugledu na koncept Cactus M, unutrašnjost je obložena vodootpornim materijalima, dizajniranim u veselim, ljetnim dezenima. Zadnja klupa se može oboriti, čime se E-Mehari lako pretvara u dvosjed sa velikim tovarnim prostorom iza prednjih sjedišta. Električni motor proizvodi 68 ks (50 kW), a napaja se iz baterije od 30 kWh. Automobil je u stanju da razvije maksimalnih 110 km/h.

Sa jednim punjenjem moguće je prijeći do 200 km. Da bi se baterija potpuno napunila, potrebno je 13-16 sati, u zavisnosti od vrste električnog priključka.

Citroen E-Mehari proizvodit će se u tvornici u Rennesu, u Francuskoj, zajedno sa sestrinskim modelom Bollore Bluesummer, a osim interesantnog dizajna, njegov glavni prodajni adut trebao bi biti niska cijena i mali troškovi eksploatacije.

Kopirati
Drag cursor here to close