upozorenje daimlera

Elektrifikacija automobila pogubna za radna mjesta?

AutoMoto / Flash | 13. 09. 2017. u 07:05 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elita europske automobilske industrije okupljena na auto showu u Frankfurtu vrlo ozbiljno i trezveno promišlja o realnostima masovne elektrifikacije i njenih posljedica na profit i radna mjesta s umovima fokusiranima na sve brojnije zavjete vlada da će zabraniti korištenje motora s unutarnjim sagorijevanjem, javlja Reuters.

Predstavnici Daimlera, Volkswagena i PSA grupe redom su predstavili svoje električne programe, ali i gledišta koja bi mogla poljuljati političku volju za ubrzanom elektrifikacijom prometala.

Iz Daimlera tako upozoravaju da će planirani električni modeli Mercedesa biti tek upola profitabilni u odnosu na konvencionalne alternative zbog čega će grupa biti prisiljena na outsourcing proizvodnje dijelova što bi moglo ugroziti poslove u Njemačkoj, prenosi Lider. 

" Gdje se obavlja proizvodnja je gotovo nebitno za potrošače" rekao je novinarima šef Daimlera, Dieter Zetsche, u trenutku kad skandalima i elektrifikacijom pogođena njemačka automobilska industrija predstavlja relativno vruću predizbornu temu.

Prema njegovim riječima, tvrtka traži do 4 milijarde eura ušteda do 2025. godine kako bi osigurala novac za proizvodnju električnih auta.

"Daimler je prva kompanija koja je izravno rekla koliko će električna vozila naštetiti maržama", komentirao je za Reuters Max Warburton, analitičar Bernsteina. “Bilo je hrabro istupiti prvi – ali oni, dakako, nisu i posljednji”.

Kopirati
Drag cursor here to close