Električni Kia Soul povećao domet
Ekološki modeli
OBJAVA: Petak, 19. svibnja 2017. 9:29
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: D.K
Električni Kia Soul povećao domet
0

Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Tako u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon.

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, učinkovitija baterija je zbog veće energetske gustoće i kapaciteta skladištenja energije povećala domet vozila za čak 18 %, s dosadašnjih 212 na 250 km (kombinirano, novi europski vozni ciklus, NEDC). Svoj doprinos kod povećanja dometa dali su i aerodinamično optimizirana maska hladnjaka, bolje pneumatike i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor.

Artur Martins, podpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje se prodaje globalno i dostiže sve veću popularnost među europskim kupcima, koji traže ekološki prihvatljiva vozila atraktivnog dizajna. U prvom kvartalu se u odnosu na isti period prošle godine njegova prodaja povećala za čak 28 % i značajno je utjecala na rast prodaje vozila Kia na alternativni pogon. Veći domet Soula samo još povećava privlačnost ovog modela.’"

Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Tako u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi zadala cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25% u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila.

Soul EV s povećanim dometom u Europu stiže početkom ljeta. Električna Kia se jedina od svih električnih vozila na europskom tržištu može pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi i za baterije.

Povećan domet baterije za čak 18 posto

Unapređeni Soul EV je opremljen modificiranim litij-jonskim baterijskim sklopom koji odlikuju veća energetska gustoća i veći kapacitet skladištenja energije. Broj baterijskih ćelija je sa 192 povećan na 200, a mješavina elektrolita je optimizirana. Zbog toga je napetost baterijskog sklopa sa 360V povećana na 375V, a kapacitet skladištenja sa 27kWh na 30kWh, što je poboljšanje od 11 posto.Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Vrijedi naglasiti da su Kijini inžinjeri postigli da poboljšani baterijski sklop, smješten ispod zadnjih sjedišta, ne zadire u kabinu Soula EV.

Izmijenjena maska s manjim otporom zraka

Poboljšani Soul EV i daje ima prepoznatljiv, ništa manje odvažan izgled, koji su kupci dobro prihvatili, zato je vozilo zbog bolje aerodinamične učinkovitosti doživjelo tek suptilne promjene maske. Zračni otvor prednjeg branika je blago zatvoren, čime je smanjen otpor zraka, što će se najbolje primijetiti u vožnji na autocesti.

Kočnice s manjim trenjem prilikom kočenja

Poboljšani Soul EV je standardno opremljen Michelinovim pneumatikama s manjim koeficijentom trenja, što posljedično utiče na veći domet. Kočnice su dobile snažnije povratne opruge, koje prilikom vozačeva micanja noge s papučice kočnice prije popuštaju i time smanjuju otpor. Nove opruge ne utiču na učinkovitost Soulovog regenerativnog kočionog sistema, koji prilikom kočenja i »cruisinga« skladišti do 12% kinetičke energije.

Soul EV je opremljen različitim tehnologijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. To su, između ostalog, 4 načina vožnje - ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacioni sistem Soula EV su također jedinstveni, jer prikazuju lokacije obližnjih mjesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.Infotainment sistem, koji se projicira na ekranu na dodir, kupcima u standardnoj opremi omogućava upotrebu sistema Android Auto™ i Apple CarPlay™, koji vozačima omogućavaju pristup omiljenim aplikacijama ili funkcijama. Oba sistema nude upravljanje glasom, emitiranje omiljene muzike ili audio knjiga, sigurne i jednostavne pozive te pristup navigaciji putem Google Maps ili Apple Maps. Sistem je namijenjen smanjenju dekoncentracije tijekom vožnje, što vozačima omogućava da su fokusirani isključivo na cestu.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.