Jubilej

Dacia slavi deset godina na bh. tržištu

AutoMoto / Flash | 08. 04. 2015. u 16:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dacia slavi vrijedan jubilej ''10 godina na bh. tržištu''. Začetnik uspješne priče i pionir nove ere Dacije je trovolumenska limuzina Logan, koju su zadnjih godina slijedili i popularni modeli kao Sandero, Sandero Stepway i Duster.

Danas, desetljeljeće poslije začetka nove poslovne ere, Dacia više nije samo automobilski brand, Dacia je postala jedan novi pokret, jedna sasvim nova vozačka kultura čija zajednica u BiH broji više od 4.300 zadovoljnih vlasnika.

U modernoj eri poslovanja i razvoja, rumunsku Daciju na bh. tržištu poznajemo kao proizvođača automobila u većinskom vlasništvu francuskog Renaulta. Iza ovog strateški temeljito razvijenog paravana u periodu 1999-2004. Renault grupa je investirala 489 milijuna eura u opsežnu modernizaciju Dacije, te 2003. godine povećanjem vlasničkog udjela kapitala na 99,43 posto pružila veliku priliku ovom rumunsko-francuskom timu da zajedno rade na projektu zvanom Logan.

Paralelno s razvojem Dacije na europskom tržištu, razvoj rumunskog proizvođača je tekao jednakim intenzitetom i na ostalim tržištima uključujući i bosanskohercegovačko. Shodno takvim poslovnim tijekovima i lanisiranju jednostavnih i robusnih automobila na čelu sa modelom Logan, te koristeći razvijenu

Renaultovu prodajno-servisnu mrežu u BiH, Dacia je u samo jednom desetljeću uspješno izrasla u respektabilan automobilski brand, ali i pokrenula jednu potpuno novu vozačku kulturu.

Na skromnom bosanskohercegovačkom tržištu kupci novih automobila u Daciji su prepoznali niz pozitivnih osobina, a začetnik uspješne priče i pionir nove ere koji je to pokrenuo bio je model Logan s kraja 2004. godine.

Trovolumenska limuzina moderniziranih linija, izrazito robusne gradnje, te komforne unutrašnjosti i izdašnog prtljažnika jako brzo se uvukla pod kožu bh kupaca. Ispod Loganovog plašta krila se provjerena mehanika Renaultovih modela, koja je ovoj narodnoj limuzini dala finalni ''touch'' i nadasve veliko povjerenje kupaca.

U godinama iza, Dacia je nastavila utirati svoj jedinstveni put s modelima Logan MCV, Logan Pick-Up i Logan Van, te za 10 godina preko razvijene mreže koncesija isporučila oko 1.700 modela Logana i njegovih derivata na tržište.

Ipak, pravu malu revoluciju donio je model Sandero 2008. godine. Prvi hatchback u Dacia gami, zbog svog dopadljivog izgleda na prvi kontakt je osvojio srca kupaca u nižoj klasi, iako je Sandero ubrzo počeo koketirati i u većim segmentima, zahvaljujući prostranoj unutrašnjosti i solidnoj izradi.

No, potencijal Sandera je procvjetao s dolaskom izvedbe Sandero Stepway, verzije s 20 mm povišenim podvozjem i dopadljivom off-road optikom. Istovremeno, uz njegovu globalnu, rasla je popularnost među domaćim kupcima, te su bh koncesionari od 2008. do danas na tržište isporučili preko 2.000 automobila sa značkom Sandera i Sandera Stepway.

Zanimljivo, među tim isporukama u kolovozu 2010. godine našao se i jubilarno proizvedeni 300.000-ti primjerak Stepwaya, a kupac je na poklon dobio simboličnih 300.000 km garancije.

Krajem 2010. godine na tržište dolazi i prvi SUV model Dacia Duster, koji će u svim godinama iza toga u Bosni i Hercegovini s razlogom postati jedan od najprodavanijih ''terenskih'' vozila uopće. Duster je rapidno došao na jako dobar glas, što su prepoznala i fizičke i pravne osobe, koja su za pristojnu sumu željela posjedovati kvalitetan, ali i sposoban SUV sa nadmoćnim Nissanovim 4x4 pogonom i izdržljivim Renaultovim agregatima.

Duster je za jako kratko vrijeme uzlaznom putanjom sagradio imidž izuzetno cijenjenog SUV automobila, što su potvrdile i prodajne brojke od preko 700 isporučenih automobila za nešto više od četiri godine.

Zaokruženju uspjeha Dacije nedostajalo je tek MPV vozilo, a to se dogodilo 2012. godine kada je obitelji Dacia pridružen model Lodgy. Robusni i prostrani monovolumen sa značajno poboljšanom ergonomijom, u verziji sa pet i sedam sjedala, tržištu je kao i svaki drugi Dacia model ponudio niz privlačnih aduta uz odmjerenu cijenu, od prtljažnika s maksimalnim volumenom od 2.617 litara, preko štedljivih Eco2 dizelskih motora i izuzetno bogate opreme.

Ujedno 2012. godina za Daciju je bila prekretnica u obnovi krvne slike. S usvojenim modernim dizajnom i novim tehnologijama lansirana je druga generacija Logana, kao i druga edicija Sandera i njegove verzije Sandero Stepway. Uz svježi i mladalački dizajn i obnovljene vozne karakteristike, pristigli su moderni downsize TCe motori, a obogaćena je oprema uz: elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP), tempomat/limitator brzine, navigacijski uređaj itd.

Međutim, trend podmlađivanja je zahvatio i potpuno priključenje MPV segmentu, kojem je Dacia odgovorila sa dvojcem Dokker u putničkoj i Dokker Van u komercijalnoj izvedbi. Uz prepoznatljivi i uglađeniji novi Dacia dizajn, kompaktne dimenzije, mogućnost ugradnje dvostrukih kliznih bočnih vrata i respektabilnih 3.000 litara zapreminskog prtljažnog prostora, Dokker je u obje verzije prepoznat kao kralj komfora u svojoj cjenovnoj niši.

U drugoj polovici 2013. godine na tržište je uvedena, značajno drugačijeg pristupa u odnosu na prvu izvedbu, druga generacija Logana MCV kao i faza 2 bestsellera Duster sa novom hromiranom maskom, obnovljenom unutrašnjosti i s elektronskom kontrolom stabilnosti (ESP) u seriji.

Usprkos takvom trendu, cjelokupno podmlađene game i općoj modernizaciji, brand je ostao vjeran svojoj filozofiji pozudanih i funkcionalnih automobila po pristupačnim cijenama.

Danas Dacia zajednica u BiH broji više od 4.300 zadovoljnih vlasnika. Ova brzorastuća zajednica svoje povjerenje je utemeljila na racionalnoj kupovini, u kojoj pouzdanost u kombinaciji sa bogatom opremom i dizajnom u ulozi funkcionalosti garantiraju dugoročan užitak u vožnji i eksploataciji, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close