Mobitel u vožnji

Čak 91 posto vozača koristi mobilni telefon u vožnji

AutoMoto / Flash | 30. 06. 2017. u 15:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrazito visok postotak (91%) vozača koristi mobilni telefon u vožnji - podatak je to prezentiran danas na predstavljanju Dana bez mobitela u prometu, projekta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kojeg podupire Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Gornja brojka od 91 posto rezultat je istraživanja ponašanja i navika sudionika u prometu u odnosu na korištenje mobilnih telefona, a inauguracija nacionalnog Dana bez mobitela u prometu planira se za 21. listopad. Danas se u Novinarskom domu u Zagrebu pokrenuo projekt kampanje koja cilja podizanje razine svjesnosti o opasnostima korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Mobilni se telefon u vožnji najviše koristi za razgovor, navigaciju i tekstualne poruke. Preko 80 posto ispitanih na uzorku od 1000 ljudi smatra da je takvo ponašanje opasno, no skoro 39 posto njih smatra da ih visina kazne ne bi spriječila u promjeni obrasca ponašanja, a oko 7 posto njih smatra da je kažnjavanje korištenja mobilnog telefona – nepotrebno.

Prezentaciju projekta otvorio je izaslanik predsjednika Vlade RH i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut koji je naglasio opasnosti distrakcije koju donosi uporaba mobilnih uređaja kao iznimno opasnu za vozače, pješake i bicikliste te će buduće preventivne aktivnosti svakako trebati biti usmjerene ka osvještavanju opasnosti od takvog nepoželjnog ponašanja i promjenama u prometnoj kulturi.

„I Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznali su opasnost uporabe i opasnost banaliziranja uporabe mobitela u vožnji, kao segment sigurnosti prometa na kojem treba dodatno poraditi. Do ovog istraživanja pretpostavljalo se da je uporaba mobitela u prometu, pored prekoračenja brzine, zlouporabe alkohola i nekorištenja pojasa, „novi ubojica“ na cestama, a ovo je istraživanje pokazalo prave razmjere opasnosti.“ – dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close