Savjeti

Budno pratite lampicu od ulja - posljedice mogu bit skupe!

AutoMoto / Flash | 06. 06. 2017. u 16:49 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda to mnogi ne znaju, proizvođači automobila nerijetko preporučuju da razinu motornog ulja treba provjeravati sa svakim novim spremnikom goriva, upozorava tehnički savjetnik HAK-a Marin Morava.

Danas, neki modeli imaju direktnu kontrolu stanja ulja, koje se očitava već na instrumentnoj ploči. Koliko ulja treba prosječnom automobilu, teško je precizirati, ali nije nemoguće da na tisuću kilometara, uz dosta dinamične vožnje i opterećenja, neki model potroši i punu litru, i to se kao mogućnost zna navesti u priručniku, piše Jutarnji.

Smanjena razina na instrumentnoj ploči najčešće se oglašava žutom kontrolnom lampicom, što znači da u sustav treba nadoliti ulja. Obično je to dovoljno za siguran nastavak upotrebe, no ako vozač primijeti da situacija nije uobičajena za njegov auto, treba posumnjati da je možda posrijedi neki drugi nedostatak ili nepravilnost. Kvar često, naime, bude popraćen ili dimom ili gubitkom snage pa su to prvi mogući simptomi na koje valja obratiti pažnju u takvim slučajevima.

U svakoj takvoj situaciji treba biti jako oprezan i slijediti upute priručnika, čak i kad mislite da o ulju u automobilu znate sve. Ne treba zaboraviti da proizvođači imaju različite načine signalizacije pa kod nekih modela paljenje i gašenje žute lampice, primjerice, označava previsoku razinu ulja.

Kopirati
Drag cursor here to close