Autopilot

Audi dobio dozvolu za vožnju autopilotom

AutoMoto / Flash | 17. 09. 2014. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kalifornija je izdala prvu dozvolu za testiranje osobnog vozila s autopilotom na državnim cestama, piše u srijedu Los Angeles Times.

Dozvolu je dobio Audi a osim te tvrtke još nekoliko proizvođača automobila u svijetu testira osobna vozila s autopilotom među njima i Nissan, Mercedes-Benz, Toyota, Ford i General Motors od kojih neki planiraju svoje modele izbaciti na tržište do 2020.

Neke tvrtke već su u sadašnje modele uklopile pojedine funkcije autopilota pa se tako vozilo može automatski zadržavati unutar iste trake pet do deset sekundi prije nego upozori vozača da preuzme kontrolu nad volanom. Neka su vozila opremljena senzorima uz koje, u trenutku dok je aktiviran tempomat, mogu usporiti ili ubrzati kako bi se prilagodila stanju na cestama i održavala sigurni razmak.

Do 2025. na cestama širom svijeta moglo bi se kretati 230.000 osobnih vozila s autopilotom, prema istraživanju koje je objavio IHS Automotive a taj broj mogao bi narasti na 11,8 milijuna u sljedećih deset godina.

U Michiganu, na Floridi i u Nevadi već je dozvoljeno testiranje vozila s autopilotom na prometnicama a tvrtke će za testiranje u Kaliforniji morati osigurati svako vozilo na vrtoglavih pet milijuna

Kopirati
Drag cursor here to close