Wales

Aston Martin gradi novu tvornicu

AutoMoto / Flash | 25. 02. 2016. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski proizvođač luksuznih automobila Aston Martin najavio je izgradnju nove tvornice u Walesu u sklopu 200 milijuna funta vrijednog ulaganja koje ima za cilj proširenje postojeće palete proizvoda i povratak profitabilnom poslovanju, piše Hina.

Britanski brend u srijedu je objavio da će se novi model crossovera DBX proizvoditi u St. Athanu, u blizini glavnog grada Walesa Cardiffa, koji je izabran u konkurenciji više od 20 domaćih i globalnih opcija koje su razmatrane.

Iz Aston Martina, poznatog po proizvodnji sportskog automobila DB5 kojim u filmovima upravlja tajni agent James Bond, već su ranije isticali kako se nadaju da će novi proizvodni pogon graditi u Britaniji, no da će i najmanja financijska potpora biti važan faktor kod odlučivanja.

Poslovanje toga proizvođača sa stoljetnom tradicijom posljednjih godina trpi negativne posljedice skupog povlačenja vozila u 2014. godini, oštrog pada prodaje nakon financijske krize iz 2007. i 2008. i zbog toga što nije dio automobilske grupe poput mnogih njegovih rivala u segmentu luksuznih automobila.

Britanski brend, među čijim su vlasnicima talijanska private equity grupa Investindustrial i kuvajtska grupa Tejara Capital, velike nade polaže u obnovu DBX-a, novi DB11 model kako bi osvježio tradicionalnu linija proizvoda i njegov prvi električni automobil.

Kod odabira lokacije za izgradnju tvornice razmatrana su mjesta u Istočnoj Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje u Britaniji, no zbog nekoliko je faktora izabrana lokacija Royal Air Forcea u Walesu, gdje će Aston Martin tri hangara transformirati u proizvodne pogone, kazao je glasnogovornik kompanije.

"Odlučujući čimbenici pri donošenju odluke bili su spremnost lokacije, infrastruktura i dostupnost visokokvalificiranih radnika te proaktivna priroda tamošnje vlade, Cardiff University i samo područje u kojem već postoje zrakoplovne, obrambene i druge industrije", kazao je glasnogovornik, ne želeći iznositi pojedinosti u vezi financijske potpore vlade.

Aston Martin od 2010. godine nije poslovao s dobiti. S izgradnjom tvornice planira započeti u 2017. godini, a očekuje da će njezini kapaciteti proizvodnje iznositi i do 8.000 vozila koja će gotovo u potpunosti izvoziti na prekomorska tržišta, poput Kine i SAD-a.

U planu je otvaranje do 1.000 radnih mjesta u novoj tvornici i u njegovom postojećem sjedištu u Gaydonu, središnjoj Engleskoj, gdje je tvrtka potvrdila da će graditi novi DB11 konvencionalni sportski automobil.

Izvršni direktor Aston Martina Andy Palmer za BBC je izjavio da referendum zakazan za 23. lipnja, na kojem će Britanci odlučivati hoće li ostati u Europskoj uniji, nije utjecao na donošenje ove odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close