A380

Airbus predstavio osvježenu verziju najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu

AutoMoto / Flash | 19. 06. 2017. u 15:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Airbus se već neko vrijeme pati s pomanjkanjem potražnje za njihovim najvećim (i ujedno najvećim svjetskom) putničkim zrakoplovom, modelom A380.

Zrakoplovne se kompanije sve češće odlučuju na kupnju manjih putničkih aviona s dva motora, budući da ih je jeftinije održavati, a i ekonomičniji su u letu od četveromotorne grdosije A380.

Kako bi odgovorili na ove izazove, u Airbusu su odlučili osvježiti A380, pa su jučer na Paris Airshowu po prvi puta u javnosti predstavili njegovu unaprijeđenu i isplativiju verziju – A380plus, piše Bug.hr.

Novi Airbus izvana se od prve inačice razlikuje tek redizajniranim, većim vrhovima krila (vidljivo na naslovnoj fotografiji), koji bi poboljšanim aerodinamičkim svojstvima trebali donijeti uštede na gorivu od oko 4%. Čak 4,7 metara visoka krilca imaju zadatak smanjiti otpor zraka i tako učiniti let efikasnijim.

Dodatnu ekonomičnost za zrakoplovne kompanije A380plus će omogućiti redizajnom unutrašnjosti. Premještanje stepenica i prostorija za osoblje omogućen je veći kapacitet, pa će nova verzija ovog zrakoplova moći ukrcati najviše 575 putnika (u odnosu na dosadašnjih 497) u sve četiri klase, i to bez kompromisa što se tiče komfora.

Time bi prijevoznici trebali ostvarivati veće prihode, pa bi zajedno s već spomenutom manjom potrošnjom goriva trošak prijevoza po putniku mogao biti manji za čak 13%.

Dodatno, povećana je i maksimalna dopuštena težina zrakoplova pri polijetanju – ona sada iznosi 578 tona (3 tone više nego do sada). Airbus navodi i kako će servisni intervali "plusa" biti produženi, što će novim vlasnicima također donijeti uštede ako se odluče na kupnju novih zrakoplova.

Kopirati
Drag cursor here to close