Safet Begović

Priča o čuvaru Starog mosta i najfotografiranijem Mostarcu

Lifestyle / Flash | 03. 09. 2016. u 07:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvijek u bijelom, bos, ali veseo. Više od 40 godina 75-godišnji Safet "stražari" kraj Starog mosta u svom skromnom dućanu koji obiluje starinama i koji se razlikuje od svih ostalih. Izgradio je svoj stil od kojeg kako kaže nikad nije odustajao, piše N1.

"Doba je kiča i turisti koji nas posjećuju nemaju ukusa, ne znaju šta je lijepo i vrijedno šta nije vrijedno. Kupuju ono što je šareno i sjajno", rekao je Safet Begović.

#mostar

A photo posted by Ena?? (@enuh_en) onSep 2, 2016 at 3:03am PDT

"To su stvari koje ja na otpadu slučajno kad tražim bakar da pravim narukvice, pa onda vidim neku starinu koju ja mogu popraviti i prodati i odnijeti sebi kući", dodao je Begović.

On kaže da nitko ne bi rekao da se može fino živjeti od dva kilograma bakrenog nakita.

"Ovo su bakreni prsteni, ja ih svaki dan moram 30-ak napraviti, narukvica do 50. Samo to prodajem."

Problema sa sporazumijevanjem sa strancima kaže nema, tečno priča više stranih jezika. Svjestan je da plijeni pažnju brojnih turista i da je najfotografiraniji Mostarac, no to ističe i nije baš uvijek ugodno.

"Ima dana da ja zatvorim radnju u 10 sati jer uopće ne mogu raditi, sto ljudi se poreda i nitko ne pita smeta li što slika, ja kad radim narukvice sve su mi u ranama prsti. Moram se skoncentrirati da ovo fino izradim jer ja slabo vidim. 75 godina da to precizno uradim", ispričao je Safet.

Osim svojim izgledom i predmetima koje prodaje, pažnju turista privlači izvodeći razne akrobacije. Aktivnost je kaže najvažnija u životu, skako je sa Starog mosta, pazi na prehranu, ali još uvijek dosta uči i istražuje.

"Tko se odrekne aktivnosti odrekao se i života. Odumiru mu mišići i mozak, moždane stanice, to vam je kao dizanje tegova imaš mišiće, isto tako mozak on je u funkciji i on se razvija bez obzira koliko ti je godina ako ga ti uposliš", kazao je Safet Begović.

A omiljen je bio i među ženama. Govoreći o tome šta je to što ih je privlačilo, dodaje da je to vjerovatno znanje i orijentalnost koju posjeduje.

"Tajna je da budeš zanimljiv, ako dođe studentica koja studira sociologiju da znaš nešto o tome onda ti nju dobiješ time, otkud zna netko to na ulici zna tko prodaje, a sad raspravlja o bihevioralnim znanostima", izjavio je Safet Begović.

Nakon radnog dana, upušta se bosonog u šetnju i razgovore po omiljenoj mu mostarskoj čaršiji, opet vješto izbjegavajući objektive fotoaparata.

Iako je bilo govora da će od dućana napraviti muzej o samom sebi, kaže planova nema, živi za danas, ne misleći o tome što donosi novi dan.

#trip #mostar #bosniaandherzegovina #holliday #balkantrip #balkan #beatifulplace

A photo posted by Paulina Żuraw (@paulinazuraw) onSep 2, 2016 at 9:25am PDT

Kopirati
Drag cursor here to close