prvo mjesto za smještaj

Bljesak.info u Salakovcu: Što Izbjeglički centar može pružiti izbjeglicama s Bliskog istoka

Vijesti / Flash | 02. 09. 2015. u 16:49 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko val izbjeglica s Bliskog Istoka krene prema BiH, naša država spremna je primiti određen broj izbjeglica u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara.

Ekipa portala Bljesak.info posjetila je Izbjeglički centar kako bi se raspitala o uvjetima i mogućim kapacitetima koji se mogu pružiti izbjeglicama.

''Izbjeglički centar ima 380 mjesta, s tim što već ima oko pedeset štićenika. Sve ovisi od priliva, možda će se moći smjestiti i više, jer ako dođu izbjeglice to je izvanredno stanje'', rekao je na početku razgovora za Bljesak.info upravnik izbjegličkog centra Edin Denjo.

Podsjetimo, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac ranije je rekla kako BiH u prvi mah može smjestiti oko 450 osoba u Centar za readmisiju u Salakovcu. Razmišlja se i o eventualnom proširenju tamošnjih kapaciteta šatorima i slično, iako se ne može prejudicirati detalje odgovarajućeg akcijskog plana jer još nije gotov.

Borovac je tada napomenula da bi osnovna pomoć izbjeglicama značila smještaj, hranu i zdravstvene potrebe.

Na novinarski upit što Centar može pružiti izbjeglicama Denjo nam je kazao kako izbjeglice koje trenutno žive u Izbjegličkom centru imaju osnovni paket hrane i higijene, jedan kruh po glavi i 20 KM mjesečno po glavi za svježu hranu.

''To je ono što dobivaju izbjeglice, s tim što naše izbjeglice imaju zdravstvenu knjižicu i one su kao bilo koji građanin Bosne i Hercegovine, riješeno im je zdravstveno pitanje. Novi priliv izbjeglica će vjerojatno trebati i liječničke intervencije, što će pretpostavljam Ministarstvo dogovoriti s bolnicama. Izbjeglički centar je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava izbjeglice BiH, a u Centru se radi po nalogu Ministarstva'', kazao je Denjo, ističući da priznate izbjeglice u BiH pored zdravstva imaju pravo i na školstvo, da su prijavljeni na biro, što neće biti slučaj s novim prilivom.

Inače, u samom centru postoje dva kompleksa Izbjeglički – u kojem su priznate izbjeglice i Readmisijski u kojem se nalaze ljudi iz BiH koji ne ispunjavaju uvjete da budu u drugim zemljama i moraju biti vraćeni po osnovi sporazuma koje BiH ima s drugim zemljama, te ako kažu da nemaju gdje budu smješteni u ovaj Centar do mjesec dana.

''Ovdje sam od 2000. godine kada je Centar otvoren i ukoliko dođe do ovog priliva to će biti izvanredna situacija, jer trebat će osigurati hranu, deke, madrace…'', kaže Denjo, a Crveni križ BiH krajem kolovoza je priopćio kako je započeo akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja, te da su spremni za slučaj ulaska izbjeglica u BiH.

Podsjetimo, koordinacijsko tijelo koje je prije dvije godine formiralo Vijeće ministara BiH tek početkom narednog tjedna treba završiti sveobuhvatnu informaciju o stanju u BiH, a u vezi sa izbjegličkom krizom. Ta informacija je preduvjet za akcijski plan i sve to demantira izjavu ministra sigurnosti BiH da će akcijski plan biti završen do kraja ovog tjedna.

Nadležni kažu kako nisu zakasnili kada je riječ o prevenciji i donošenju akcijskog plana. No, sada će na potezu tek biti Vijeće ministara pa državni parlament.

Sirijski sukob, koji je počeo 2011. mirnim prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, eskalirao je u krvavi građanski rat. Ovaj skuob u konačnici doveo je do najvećih izbjegličkih kriza u Europi i svijetu koji je raselio oko 11 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close